De ce este spațiul cosmic atât de întunecat, chiar dacă universul este plin de stele strălucitoare
Întunericul enigmatic al spațiului, în ciuda faptului că este împânzit cu nenumărate stele, a derutat omenirea de secole. Această enigma cosmică intrigantă este cunoscută sub numele de paradoxul lui Olbers. Află care este motivul pentru care spațiul este întunecat deși este plin de stele strălucitoare.
S-ar putea presupune că motivul întunericului aparent al spațiului este distanțele mari dintre Pământ și aceste lumini cerești. Fără îndoială, luminozitatea unei stele scade odată cu creșterea distanței – o stea de zece ori mai îndepărtată pare de o sută de ori mai slabă. Cu toate acestea, acest lucru singur nu poate explica întunericul care pătrunde în spațiu. Pentru a ilustra acest punct, luați în considerare un scenariu imaginar în care universul este suficient de vechi pentru ca lumina celor mai îndepărtate stele să fi ajuns pe Pământ. În acest scenariu, toate stelele din univers sunt nemișcate.
Acum imaginați-vă o bula cu Pământul în centru. Dacă această bulă se extinde la aproximativ 10 ani lumină în diametru, ar cuprinde aproximativ o duzină de stele, dintre care majoritatea ar părea slabe când sunt privite de pe Pământ. Extinderea acestei bule la 1.000, 1 milion și apoi 1 miliard de ani lumină, cele mai îndepărtate stele ar părea și mai slabe, dar numărul de stele din bule s-ar înmulți semnificativ. În ciuda scăderii luminozității stelelor îndepărtate, teoretic cerul nopții ar trebui să fie în flăcări de lumină.
Cu toate acestea, nu am ajuns încă la răspuns. În acest scenariu ipotetic, stelele rămân staționare, iar universul este considerabil mai vechi. Vârsta reală a universului este de aproximativ 13 miliarde de ani, o durată relativ scurtă în termeni cosmici. Stelele poziționate dincolo de această distanță nu și-au ajuns încă lumina pe Pământ. Prin urmare, bula din jurul Pământului, cuprinzând toate stelele vizibile, se extinde doar până la aproximativ 13 miliarde de ani lumină.
Distanța este cea care face ca spațiul să fie întunecat în ciuda miliardelor de stele
În consecință, nu există suficiente stele în această bulă limitată pentru a ilumina fiecare linie de vedere. Cerul nopții variază în luminozitate deoarece în anumite direcții stelele sunt vizibile, în timp ce în altele rămân ascunse. În aceste regiuni întunecate, stelele sunt atât de îndepărtate încât lumina lor nu a ajuns încă pe Pământ. În timp, pe măsură ce lumina lor ajunge în cele din urmă la noi, aceste zone întunecate se vor lumina.
Totuși, aici intervine un alt aspect crucial: expansiunea universului. Galaxiile, în special cele aflate la distanțe mari, se îndepărtează de Pământ aproape cu viteza luminii. Această mișcare induce un fenomen cunoscut sub numele de schimbare Doppler, împingând lumina din aceste galaxii în lungimi de undă dincolo de capacitatea ochiului uman de a percepe. Aceasta înseamnă că, chiar dacă s-ar lăsa suficient timp pentru ca lumina să ajungă la noi, tot nu am fi putut să o vedem. Astfel, cerul nopții rămâne incomplet iluminat.
Vezi și: Cât de departe a ajuns omenirea cu explorarea spațiului
Pe măsură ce timpul trece, stelele își vor epuiza inevitabil combustibilul, ducând la dispariția lor. Stele similare cu Soarele nostru ard aproximativ 10 miliarde de ani. Astronomii speculează că în viitorul îndepărtat, peste o mie de trilioane de ani, universul se va adânci în întuneric, populat doar de rămășițe stelare precum piticele albe și găurile negre, potrivit iflscience.com.